Κατηγορία: Β τάξη Σελίδα 1 από 5

Παρέμβαση πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία από το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Την  Τετάρτη 20/3 την 3η-4η και 5η-6η διδακτική ώρα αντίστοιχα, τα τμήματα της Β’ & Α’ τάξης του 8ου Γυμνασίου πήραν μέρος σε διαδικτυακή παρέμβαση από τον ψυχολόγο κ. Σωζόπουλο Χρήστο, μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex. Η θεματική της παρέμβασης αφορούσε την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό

Οι διαδραστικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται από το “Χαμόγελο του Παιδιού” σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Στα σχολεία πραγματοποιούνται από Ψυχολόγους του οργανισμού πανελλαδικά (όπως γίνεται και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου) διαδραστικές παρεμβάσεις στους μαθητές με βάση μία κοινωνική ιστορία ενός παιδιού που του ασκούν Bullying.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες.

Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια πανελλαδικά. Η δράση υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2009, το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, και σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συλλογικού Προγραμματισμού, της Εσωτερικής Αξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας – Παιδαγωγική και Μαθησιακή Λειτουργία: (Άξονας 3: Σχέσεις Μαθητών/-τριών, Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού). 

Η Ημέρα του Π!

14/3 Η παγκόσμια ημέρα της σταθεράς π γιορτάστηκε σήμερα στο 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ τάξης και από τα μέλη του ομίλου Μαθηματικών. Μαγειρική, Εικαστικά και Μαθηματικά σε αρμονική συνύπαρξη!

Ο Αρχιμηδης ήταν ο πρώτος που προσέγγισε τη γνωστότερη σταθερά του πλανήτη.

Χρησιμοποιώντας κανονικά πολύγωνα που «αγκάλιαζαν» έναν κύκλο κατάφερε να βρει πως το «π» ισούται περίπου με 3,14. Προς τιμήν του, η σταθερά συμβολίζεται διεθνώς με το ελληνικό γράμμα π, το πρώτο γράμμα της λέξης Περιφέρεια(του κύκλου).

Happy Pi Day3️⃣,1️⃣4️⃣1️⃣5️⃣9️⃣2️⃣6️⃣5️⃣3️⃣5️⃣

La Chandeleur ή αλλιώς η “Ημέρα της Κρέπας”

La Chandeleur στα Γαλλικά είναι η Υπαπαντή του Χριστού, η εμφάνιση δηλαδή της Παρθένου Μαρίας στο Ναό μαζί με το Χριστό, σαράντα μέρες μετά τη γέννησή του. Η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête des chandelles, δηλαδή «Γιορτή των κεριών».

Στη Γαλλία η Chandeleur είναι γνωστή ως η «Ημέρα της κρέπας». Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο, την ημέρα της Chandeleur οι νοικοκυρές φτιάχνουν κρέπες αλλιώς η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφεί. Το στρογγυλό τους σχήμα συμβολίζει τον ήλιο, την επιστροφή της άνοιξης και την ευφορία της γης. 

Στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας της Β’ τάξης του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης αναβιώσαμε το έθιμο αυτό και παρασκευάσαμε κρέπες επιστρατεύοντας όλη μας τη μαγειρική τέχνη, μαθαίνοντας ταυτόχρονα και εντρυφώντας στη Γαλλική κουλτούρα.

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Γιούλα Τρίκου.

Βιωματικό Εργαστήρι «Δικαιώματα και Υποχρεώσεις: Ό,τι μας ενώνει, ό,τι μας χωρίζει…»

  • Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου2023 πραγματοποιήθηκε στα τμήματα Β1 και Β2 του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης βιωματική δράση πρόληψης,με τίτλο «Δικαιώματα και Υποχρεώσεις: Ό,τι μας ενώνει, ό,τι μας χωρίζει…», στο πλαίσιο των δράσεων της “Αξιολόγησης των Σχολικών Μονάδων”, Παιδαγωγική και Μαθησιακή λειτουργία, Άξονας: Σχέσεις μεταξύ μαθητών-μαθητριών, Δείκτες: Διαμόρφωση τρόπων διαχείρισης εντάσεων και συγκρούσεων. Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Βασικοί στόχοι της παρέμβασης:

  • Να ανακαλύψουν οι μαθητές και οι μαθήτριες  τα συναισθήματα που έχουν για το σχολείο και να μιλήσουν για αυτά
  • Να συζητήσουν και να προβληματιστούν για τις έννοιες του δικαιώματος και της υποχρέωσης ως ασπίδες προστασίας τους στο χώρο του σχολείου.

Όλα ξεκίνησαν με ένα ερώτημα: «Άραγε στο σχολείο μας …Τι μας χωρίζει; Τι μας ενώνει;»Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης εκφράστηκαν, μοιράστηκαν τα θετικά συναισθήματά τους, τις δυσκολίες τους – γεγονότα και καταστάσεις, που τους έχουν πληγώσει. Η συζήτηση μας κατευθύνθηκε πολύ γρήγορα στην μοναδικότητα των εμπειριών μας, που βιώνουμε καθημερινά και στη συνέχεια μέσα από ιδιαίτερα βιωματικά παιχνίδιαπαρατήρησης και εστίασης της προσοχής μας, συνειδητοποιήσαμε ότιαρχίσαμενα μιλάμεγια τις έννοιες «Υποχρέωση και Δικαίωμα»στο χώρο του σχολείου και πολύ γρήγορα να εκφράζουμε τη λέξη ΣΕΒΑΣΜΟΣμεταξύ μας!

Η όλη διαδικασία αποτέλεσε πηγή ανάδυσης πολλών και σημαντικών θεμάτων σχετικά με την αποδοχή του εαυτού, τη διαφορετικότητα μας, τη διαχείριση των συγκρούσεων και των δύσκολων καταστάσεων βίας.Όμως στο τέλος πιστέψαμε στις ενωμένες δυνάμεις μας και αποφασίσαμε να δώσουμε φωνή στα χαρτιά, και … μια απλή, τσαλακωμένη μουντζούραμετατράπηκε σε μια «Χρήσιμη Μουντζούρα»…Μέσα από την έκφραση μιας εσωτερικής πίεσης και την αποτύπωση μιας συναισθηματικής κατάστασης που μας έχει πληγώσει, καταφέραμε το τσαλακωμένο χαρτί να το μετασχηματίσουμε σε μια εικόνα θετική, χρωματιστή και διαφωτιστική για τον εαυτό μας και τους συμμαθητές μας. Στο τέλος, κλείσαμε την συνάντηση … με την υπόσχεση την νέα χρονιά να αποτινάξουμε από πάνω μας όλα όσα μας βαραίνουν!

Ευχαριστούμε θερμά την κα Καλώτα Ελευθερία, Κοινωνιολόγο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ) για την υλοποίηση τηςβιωματικής δράσης στους μαθητές της Β΄ τάξης, καθώς έδωσε την ευκαιρία σε όλους μας να συνδεθούμε και να μοιραστούμε μεταξύ μας συναισθήματα και εμπειρίες.

Το σεμινάριο εντάχθηκε στο πλαίσιο διάχυσης και ανατροφοδότησης του εγκεκριμένου προγράμματος ΚΑ122 Erasmus+ του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης με τίτλο: “Ενδυναμώνοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες” (Ref. Project: 2022-1-EL01-KA122-SCH-000078715). Το βιωματικό εργαστήριο αποτέλεσε συνέχεια του σεμιναρίου επαγγελματικής ανάπτυξης που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί του 8ου Γυμνασίου από τον οργανισμό ITC International με τίτλο “Burnout Prevention in a School System” (Πρόληψη Συνδρόμου Εξουθένωσης στο σχολικό περιβάλλον), που πραγματοποιήθηκε 4-8 Σεπτεμβρίου 2023 στην Πράγα, Τσεχία.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της “Αξιολόγησης των Σχολικών Μονάδων”, Παιδαγωγική και Μαθησιακή λειτουργία, Άξονας 3Σχέσεις μεταξύ μαθητών-μαθητριών, Δείκτες: Διαμόρφωση τρόπων διαχείρισης εντάσεων και συγκρούσεων. Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού.

#kporizontes

Σελίδα 1 από 5

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén