Μήνας: Μάρτιος 2018

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας στο σχολείο μας

Το σχολείο μας γιόρτασε σήμερα Τετάρτη 21 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η ημέρα αυτή (21η Μαρτίου), που συμπίπτει με την πρώτη μέρα του εαρινού ηλιοστασίου – πρώτη ημέρα της άνοιξης για τις χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου της γης – έχει ως κύριο σκοπό την ανάδειξη της σημασίας των δασών και της ανάγκης προστασίας τους.

Ευχαριστούμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και κατόπιν έγκρισης της Δ.Δ.Ε Κοζάνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και διέθεσε τον υπάλληλο της Διεύθυνσης Δασών Κοζάνης, κ. Σπύρο Μπούσιο,Msc Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο, προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές για τον πολυλειτουργικό ρόλο και την αξία των δασών, για τα οφέλη, τις απειλές και την ανάγκη προστασίαςτους. Ο κ. Μπούσιος ανέλυσε τη βασική αρχή της διαχείρισης των δασών που είναι η αρχή της αειφορίας και τόνισε πως είναι ανάγκη να γίνεται λογική χρήση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων και να μην γίνει το φυσικό περιβάλλον θύμα της τεχνολογικής – βιομηχανικής ανάπτυξης.

Γενική εκτίμηση όλων είναι πως οι μαθητές μας αντιλήφθηκαν ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα και των δασών ειδικότερα είναι ζήτημα κοινού συμφέροντος. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε στους μαθητές φυτευτικό υλικό (δενδρύλλια κουκουναριάς) καιέντυποπληροφοριακό υλικό.

Ευχαριστούμε, τέλος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίαςγια τη δωρεάν χορήγηση δενδρυλλίων για τη διενέργεια εθελοντικής δενδροφύτευσης στην περιοχή του Άι-Λια, η οποία προγραμματιζόταν για σήμερα αλλά δεν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες. Η δενδροφύτευση θα γίνει μόλις το επιτρέψει ο καιρός.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων

 

Επίσκεψη του συγγραφέα Γιάννη Παλαβού

Το σχολείο μας επισκέφτηκε την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 ο  συγγραφέας Γιάννης Παλαβός, με καταγωγή από το Βελβεντό Κοζάνης. Στο πλαίσιο εμπλουτισμού της διδασκαλίας του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και συναίνεση του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου, προσκλήθηκε ο συγγραφέας, βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2013 για τη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Αστείο, για να μιλήσει στους μαθητές και της μαθήτριες της Β΄ τάξης για τα μυστικά της γραφής. Ο Γιάννης Παλαβός απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών, των οποίων το ενδιαφέρον κράτησε αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του. Ακόμη, διάβασε ένα αδημοσίευτο διήγημα, το οποίο θα συμπεριληφθεί στη νέα του συλλογή, η οποία θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, από τις εκδόσεις Νεφέλη. Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι η γνωριμία και η επικοινωνία των μαθητών/τριών με συγγραφείς αναγνωρισμένης λογοτεχνικής αξίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στο 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Το 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης επισκέφτηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου η κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας και κατόπιν πρόσκλησης του σχολείου και με την έγκριση της Δ.Δ.Ε. Κοζάνης. Η κ. Βαμβακίδου αρχικά ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για τα γεγονότα που αποτέλεσαν την αφορμή να καταγραφεί στην ιστορία η 8η Μαρτίου ως η ημέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών. Στη συνέχεια μέσα από διαλογική συζήτηση οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν ότι δεν έχει στην πράξη επιτευχθεί η ισότητα των φύλων και ότι ο αποκλεισμός της γυναίκας από σημαντικούς τομείς παραμένει ένα γεγονός. Σε παγκόσμιο επίπεδο ισχύει η ανισότητα στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, την εκπροσώπηση στις υψηλές θέσεις και στην πολιτική. Κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του σε άλλες ηπείρους και σε άλλους πολιτισμούς, τότε διαπιστώνει ότι η κοινωνική θέση της γυναίκας είναι τραγική. Ακόμη, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η γυναίκα πέφτει θύμα της ενδοοικογενειακής βίας. Το ζητούμενο είναι, όπως τόνισε η κ. Βαμβακίδου, οι νέοι άνθρωποι να αποβάλουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, να αψηφήσουν τα εμπόδια και να διεκδικήσουν και να πετύχουν έναν καλύτερο κόσμο για όλους, άνδρες και γυναίκες.

Υπουργική απόφαση για τη φοίτηση των μαθητών

Ολόκληρη η υπουργική απόφαση 

Σύμφωνα με το άρθρο 28 της απόφασης 10645/ΓΔ4/22-1-2018 (ΦΕΚ 120/Β/23-1-2018) του Υπουργείου Παιδείας ισχύουν τα παρακάτω σχετικά με τα όρια απουσιών σε όλους τους τύπους σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

2. Δεδομένης της υποχρέωσης των υπεύθυνων καθηγητών και του Διευθυντή του σχολείου να ενημερώνουν άμεσα τους κηδεμόνες για τις απουσίες των μαθητών και της υποχρέωσης των κηδεμόνων να ενημερώνουν το σχολείο για τους λόγους απουσίας των μαθητών, σύμφωνα με το άρθρο 29, κατά τον χαρακτηρισμό φοίτησης οι απουσίες δεν διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

3. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών εφόσον το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).

4. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

5. Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται στο παρόν άρθρο προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.

6. Στην περίπτωση των Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται στο παρόν άρθρο προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.

7. Στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων τα οποία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται στο παρόν άρθρο προσαυξημένα ανάλογα με τον αριθμό των επιπλέον ωρών.

8. Ειδικά για το σχολικό έτος 2017-2018 μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαρκής και η φοίτηση μαθητή που πραγματοποίησε έως 164 απουσίες εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:
α) για τις παραπάνω από τις 114 έχει προσκομίσει δικαιολογητικά από γιατρό που βεβαιώνουν την ασθένεια,
β) ο Γενικός Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας, που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των δύο τετραμηνιαίων βαθμών διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι δεκαπέντε πλήρες και
γ) δεν έχει κάνει χρήση της μη προσμέτρησης απουσιών του άρθρου 24 παρ. 2 και 3.

9. Η φοίτηση των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα Τομέων, Ειδικοτήτων, χαρακτηρίζεται ως εξής:
α. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση του μαθητή, εφόσον το σύνολο των απουσιών του που σημειώθηκαν κατά το οικείο διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από το λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει για τη Β’ τάξη Ημερησίων ΕΠΑΛ τις εβδομήντα πέντε (75), για τη Γ τάξη Ημερησίων ΕΠΑΛ τις εβδομήντα πέντε (75), για τη Β’ τάξη Εσπερινών ΕΠΑΛ τις εβδομήντα οκτώ (78), για τη Γ’ τάξη Εσπερινών ΕΠΑΛ τις εβδομήντα οκτώ (78) και για τη Δ’ τάξη των Εσπερινών ΕΠΑΛ τις ογδόντα τρεις (83) απουσίες.
β. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εβδομήντα πέντε (75) απουσίες για τη Β’ τάξη Ημερησίων ΕΠΑΛ, πάνω από εβδομήντα πέντε (75) απουσίες για τη Γ’ τάξη Ημερησίων ΕΠΑΛ, πάνω από εβδομήντα οκτώ (78) απουσίες για τη Β’ τάξη Εσπερινών ΕΠΑΛ, πάνω από εβδομήντα οκτώ (78) απουσίες για τη Γ’ τάξη Εσπερινών ΕΠΑΛ και πάνω από ογδόντα τρεις (83) απουσίες για τη Δ’ τάξη των Εσπερινών ΕΠΑΛ.

10. Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.

11. Χαρακτηρισμός φοίτησης μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:

Α. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α’ 199):
«Για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η φοίτηση τους θεωρείται επαρκής όταν:
α) το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπόμενων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και
β) οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης».

Β. Σύμφωνα με τον ν. 3699/2008 (Α’ 199) όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 48 του ν. 4415/2016 (Α’ 159) «Η φοίτηση των μαθητών στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. χαρακτηρίζεται επαρκής ή όχι από το Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος αποφασίζει κατά περίπτωση και ανεξάρτητα από τον αριθμό απουσιών, συνυπολογίζοντας την επαρκή κατάκτηση των διδακτικών στόχων, τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή».

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén