«ΕΦΗΒΟΙ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ» την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024, στις 18:00 μ.μ., στο χώρο του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης Η ομιλία θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και ενδιαφέρει όλους τους γονείς με παιδιά στην εφηβική ηλικία, καθώς θα εστιάσουμε στα παρακάτω ερωτήματα: – Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη σχέση εφήβων & διαδικτύου; – Πότε πρέπει οι γονείς να ανησυχήσουν; – Πότε μιλάμε για «εξάρτηση» και πως μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση της; – Ποια είναι η κατάλληλη διαπαιδαγώγηση και οριοθέτηση των εφήβων σχετικά με τη χρήση των οθονών;
Στόχος της ομιλίας είναι να συζητήσουμε για το επίκαιρο θέμα της χρήσης του διαδικτύου, τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης των οθονών, την πρόληψη και τα μέτρα αντιμετώπισης.
Από τη σημερινή μας γιορτή για την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που επιμελήθηκαν οι κ. Δανίλη Αναστασία και Τερλέκη Μαρία.
Τιμή στα νιάτα, την ανδρειοσύνη, την ασβέστη φλόγα και την ελπίδα για δημοκρατία.
“Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων,Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα”. Γιάννης Ρίτσος
Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας υποδέχτηκαν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024, τους μαθητές/τριες της Β’ τάξης και συνοδούς εκπαιδευτικούς του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης.
Κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο, οι μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν από τα στελέχη της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ πάνω σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πώς ορίζεται η κλιματική αλλαγή, ποιες οι επιπτώσεις της, που οφείλεται, ποια είναι τα αέρια του θερμοκηπίου, ποιοι τομείς της οικονομίας και ποιες χώρες είναι περισσότερο υπεύθυνες για την κρίσιμη κατάσταση που ήδη βιώνουμε. Παράλληλα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως φυσικό φαινόμενο, απαραίτητο για τον άνθρωπο αλλά και πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα έρχεται και διαταράσσει τη φυσική αυτή ισορροπία. Ακόμη είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν τον καίριο ρόλο των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας με ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία των εκπομπών μέχρι και σήμερα. Επιπλέον οι μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη Συμφωνία του Παρισιού, την πρώτη οικουμενική κλιματική συμφωνία με απώτερο στόχο τη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Στη συνέχεια, οι νέες και νέοι περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου και ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, ρομποτικής, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης, στατικών ποδηλάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων κα.
Τέλος, οι νέες και νέοι συμμετείχαν σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων με απώτερο σκοπό να παίξουν και να μάθουν για την πράσινη και δίκαιη μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντός μας.
Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο έχει στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης – Γνώσεις για Δίκαιη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία» του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023» του Πράσινου Ταμείου, έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Συντονιστές και συνοδοί εκπαιδευτικοί οι: Κωτίτσα Ελισσάβετ ΠΕ04, Ξάρχης Γιώργος ΠΕ04 και Τερλέκη Μαρία ΠΕ01.
Σήμερα Δευτέρα 4/11/2024 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης η 1η ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών με τίτλο:
«Βασικές διαστάσεις του φαινομένου της εξάρτησης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση»
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για το φαινόμενο των εξαρτήσεων και την πρόληψη των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στην σχολική κοινότητα.
Ενδεικτικά ερωτήματα που προσεγγίσαμε:
Τι είναι το φαινόμενο των εξαρτήσεων;
Ποιες είναι οι αιτίες του;
Ποιος είναι ρόλος των εκπαιδευτικών στην πρόληψη της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων;
Εισηγήτρια η κ. Καλώτα Ελευθερία, κοινωνιολόγος του Κέντρου Πρόοληψης Εξαρτήσεων ΟΡΙΖΙΝΤΕΣ, η οποία έδωσε στους εκπαιδευτικούς το πλαίσιο αναγνώρισης και πρώτης αντιμετώπισης των μαθητών με εξαρτήσεις. Πως η σχολική κοινότητα μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια της πρόληψης από τις εξαρτήσεις; Ποιά είναι οι παράγοντες κινδύνου και ποιοί οι παράγοντες προστασίας; Επιπλέον, παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη χρήση εξαρτιογόνων πθσιών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ελευθερία Καλώτα για την ουσιαστική προσέγγιση του θέματος.