Μήνας: Φεβρουάριος 2024 Σελίδα 1 από 2

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο!Βραχεία παρέμβαση πρόληψης στο 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές/τριες των τμημάτων της Α΄ τάξης ταξίδεψαν μέχρι το νησί του πιο σύγχρονου και κυρίαρχου μέσου επικοινωνίας, στο νησί του βασιλιά «Internet».

Εκεί αφού τακτοποιηθήκαμε… συζητήσαμε για τις υπηρεσίες- δώρα που μας προσφέρει το διαδίκτυο.

Αφού πλέον συνηθίσαμε τη ζωή σ’ αυτό το νησί και είμασταν εντυπωσιασμένοι, συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Κάτι εμφανίζεται στο νησί…

Από την πολύωρη παραμονή μας καταλάβαμε πως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου!!!

Έπρεπε να αντιδράσουμε και να προστατευτούμε!

Ανοίξαμε μια σοβαρή συζήτηση για το αν ο βασιλιάς Internet είναι αθώος ή ένοχος…

Μοιραστήκαμε σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες και συναισθήματα…

Στο κλείσιμο της συνάντησης συνδεθήκαμε και κάναμε ένα μεγάλο like στη ζωή!

Το βιωματικό εργαστήρι υλοποίησε η κα. Καλώτα Ελευθερία (Κοινωνιολόγος,MEd/ Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ) με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές βιωματικά  και όχι μέσα από ένα κλασικό «κήρυγμα», για τους κινδύνους που διατρέχουν όταν «σερφάρουν» καθώς και για την αξία της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Η δράση διοργανώθηκε στο πλάισιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) η οπία διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. 

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συλλογικού Προγραμματισμού, της Εσωτερικής Αξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας – Παιδαγωγική και Μαθησιακή Λειτουργία: (Άξονας 3: Σχέσεις Μαθητών/-τριών, Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού)

Συμμετοχή του 8ου Γυμνασίου σε Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας 2022-1-EL01-KA121-SCH-000067680 της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας

Στις 19&2ο Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε Επιμορφωτική Διημερίδα στο πλαίσιο του Διαπιστευμένου Σχεδίου της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας (με κωδικό:022-1-EL01-KA121-SCH-000067680) και θέμα: “Συμπεριληπτική εκπαίδευση και διαφοροποιημένη διδασκαλία” με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών του 8ου Γυμνασίου.

Δραστηριότητα: Προσκεκλημένοι Εμπειρογνώμονες (Invited experts)

Εισηγήτριες οι: Δρ Νίκλεια Ετεοκλέους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, προέδρο της Επιτροπής Εξ’ Αποστάσεως Μάθησης και συν-ιδρύτρια της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου, και η Δρ Νάνσια Κυριάκου , Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Frederick και συντονίστρια του Διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος “Διαπολιτισμικές Σπουδές και η Ελληνική ως 2η/ξένη γλώσσα”.

Κατά τη διάρκεια του Α’ μέρους του εργαστηρίου παρουσιάτηκαν και αποσαφηνίστηκαν οι έννοιες της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, και συζητήθηκαν πτυχές σύγκλισης των δύο αυτών θεωρητικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Επίσης, δόθηκαν και συζητήθηκαν παραδείγματα εφαρμογών διδακτικών πρακτικών, που βασίζονται στις αρχές των παραπάνω προσεγγίσεων.

Κατά τη διάρκεια του Β’ μέρους του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος, Reinventing Mainstream Classroom, Erasmus+, KA2 (RE.MA.C.), επεξηγήθηκε το μικτό μοντέλο περιστροφής, το οποίο αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου καθώς και το πώς υλοποιούνται οι έννοιες της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης μέσα από το εν λόγω μοντέλο.

Σε συνέχεια του προγράμμοατος αυτού δύο εκπαιδευτικοί του 8ου Γυμνασίου θα μεταβούν στην πόλη Guimaraes της Πορτογαλίας την εβδομάδα 26/2-1/3 για παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) στο σχολείο Agrupamento de Escolas Terras do Ave.

Οι μαθήτριες του ομίλου “Θετική Σκέψη” στην επόμενη φάση του 7ου Διαγωνισμού της ΕΛΣΤΑΤ!

📊Δύο μαθητικές ομάδες του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης (ST8ERS 1 & ST8ERS 2) συμμετέχουν και φέτος στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Στατιστικής που διοργανώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα»

📈Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Στο στάδιο αυτό του 7ου Διαγωνισμού στη Στατιστική θα πραγματοποιηθεί η μελέτη της εξέλιξης εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών από/προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Τρίτες Χώρες.
Η συλλογή των δεδομένων για τις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών της Χώρας και η κατάρτιση των σχετικών στατιστικών πινάκων συμβάλλουν σημαντικά στη χάραξη πολιτικών, καθώς ο τομέας του διεθνούς εμπορίου αγαθών και το εμπορικό ισοζύγιο αποτελούν σημαντικά οικονομικά στοιχεία της Χώρας.

Οι μαθήτριες προετοιμάστηκαν με την καθοδήγηση της μαθηματικού, κ. Παπαδοπούλου Χαράς στο πλαίσιο λειτουργίας του Ομίλου Μαθηματικών «Θετική Σκέψη» και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.  Η Διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων εύχονται καλή επιτυχία στην εργασία του δεύτερου σταδίου και πρόκριση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.


Καλή επιτυχία στα κορίτσια μας!

https://www.statistics.gr/documents/20181/18154401/Gymnasia_successful_teams_2024.pdf/0d89e92f-5bbf-81d7-bace-365194d70ae4

https://www.statistics.gr/el/statistics-competition-2024

La Chandeleur ή αλλιώς η “Ημέρα της Κρέπας”

La Chandeleur στα Γαλλικά είναι η Υπαπαντή του Χριστού, η εμφάνιση δηλαδή της Παρθένου Μαρίας στο Ναό μαζί με το Χριστό, σαράντα μέρες μετά τη γέννησή του. Η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête des chandelles, δηλαδή «Γιορτή των κεριών».

Στη Γαλλία η Chandeleur είναι γνωστή ως η «Ημέρα της κρέπας». Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο, την ημέρα της Chandeleur οι νοικοκυρές φτιάχνουν κρέπες αλλιώς η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφεί. Το στρογγυλό τους σχήμα συμβολίζει τον ήλιο, την επιστροφή της άνοιξης και την ευφορία της γης. 

Στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας της Β’ τάξης του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης αναβιώσαμε το έθιμο αυτό και παρασκευάσαμε κρέπες επιστρατεύοντας όλη μας τη μαγειρική τέχνη, μαθαίνοντας ταυτόχρονα και εντρυφώντας στη Γαλλική κουλτούρα.

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Γιούλα Τρίκου.

Σελίδα 1 από 2

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén