Στις 19&2ο Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε Επιμορφωτική Διημερίδα στο πλαίσιο του Διαπιστευμένου Σχεδίου της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας (με κωδικό:022-1-EL01-KA121-SCH-000067680) και θέμα: “Συμπεριληπτική εκπαίδευση και διαφοροποιημένη διδασκαλία” με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών του 8ου Γυμνασίου.

Δραστηριότητα: Προσκεκλημένοι Εμπειρογνώμονες (Invited experts)

Εισηγήτριες οι: Δρ Νίκλεια Ετεοκλέους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, προέδρο της Επιτροπής Εξ’ Αποστάσεως Μάθησης και συν-ιδρύτρια της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου, και η Δρ Νάνσια Κυριάκου , Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Frederick και συντονίστρια του Διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος “Διαπολιτισμικές Σπουδές και η Ελληνική ως 2η/ξένη γλώσσα”.

Κατά τη διάρκεια του Α’ μέρους του εργαστηρίου παρουσιάτηκαν και αποσαφηνίστηκαν οι έννοιες της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, και συζητήθηκαν πτυχές σύγκλισης των δύο αυτών θεωρητικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Επίσης, δόθηκαν και συζητήθηκαν παραδείγματα εφαρμογών διδακτικών πρακτικών, που βασίζονται στις αρχές των παραπάνω προσεγγίσεων.

Κατά τη διάρκεια του Β’ μέρους του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος, Reinventing Mainstream Classroom, Erasmus+, KA2 (RE.MA.C.), επεξηγήθηκε το μικτό μοντέλο περιστροφής, το οποίο αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου καθώς και το πώς υλοποιούνται οι έννοιες της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης μέσα από το εν λόγω μοντέλο.

Σε συνέχεια του προγράμμοατος αυτού δύο εκπαιδευτικοί του 8ου Γυμνασίου θα μεταβούν στην πόλη Guimaraes της Πορτογαλίας την εβδομάδα 26/2-1/3 για παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) στο σχολείο Agrupamento de Escolas Terras do Ave.