Κατηγορία: Α τάξη Σελίδα 1 από 3

Παρέμβαση πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία από το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Την  Τετάρτη 20/3 την 3η-4η και 5η-6η διδακτική ώρα αντίστοιχα, τα τμήματα της Β’ & Α’ τάξης του 8ου Γυμνασίου πήραν μέρος σε διαδικτυακή παρέμβαση από τον ψυχολόγο κ. Σωζόπουλο Χρήστο, μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex. Η θεματική της παρέμβασης αφορούσε την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό

Οι διαδραστικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται από το “Χαμόγελο του Παιδιού” σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Στα σχολεία πραγματοποιούνται από Ψυχολόγους του οργανισμού πανελλαδικά (όπως γίνεται και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου) διαδραστικές παρεμβάσεις στους μαθητές με βάση μία κοινωνική ιστορία ενός παιδιού που του ασκούν Bullying.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες.

Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια πανελλαδικά. Η δράση υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2009, το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, και σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συλλογικού Προγραμματισμού, της Εσωτερικής Αξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας – Παιδαγωγική και Μαθησιακή Λειτουργία: (Άξονας 3: Σχέσεις Μαθητών/-τριών, Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού). 

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο!Βραχεία παρέμβαση πρόληψης στο 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές/τριες των τμημάτων της Α΄ τάξης ταξίδεψαν μέχρι το νησί του πιο σύγχρονου και κυρίαρχου μέσου επικοινωνίας, στο νησί του βασιλιά «Internet».

Εκεί αφού τακτοποιηθήκαμε… συζητήσαμε για τις υπηρεσίες- δώρα που μας προσφέρει το διαδίκτυο.

Αφού πλέον συνηθίσαμε τη ζωή σ’ αυτό το νησί και είμασταν εντυπωσιασμένοι, συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Κάτι εμφανίζεται στο νησί…

Από την πολύωρη παραμονή μας καταλάβαμε πως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου!!!

Έπρεπε να αντιδράσουμε και να προστατευτούμε!

Ανοίξαμε μια σοβαρή συζήτηση για το αν ο βασιλιάς Internet είναι αθώος ή ένοχος…

Μοιραστήκαμε σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες και συναισθήματα…

Στο κλείσιμο της συνάντησης συνδεθήκαμε και κάναμε ένα μεγάλο like στη ζωή!

Το βιωματικό εργαστήρι υλοποίησε η κα. Καλώτα Ελευθερία (Κοινωνιολόγος,MEd/ Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ) με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές βιωματικά  και όχι μέσα από ένα κλασικό «κήρυγμα», για τους κινδύνους που διατρέχουν όταν «σερφάρουν» καθώς και για την αξία της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Η δράση διοργανώθηκε στο πλάισιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) η οπία διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. 

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συλλογικού Προγραμματισμού, της Εσωτερικής Αξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας – Παιδαγωγική και Μαθησιακή Λειτουργία: (Άξονας 3: Σχέσεις Μαθητών/-τριών, Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού)

Τα χρώματα της Σιάτιστας

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης «Τα χρώματα της Σιάτιστας» – ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (https://empedu.gov.gr/) – οι μαθητές της Α τάξης επισκέφτηκαν την πόλη της Σιάτιστας, με στόχο να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων μας, φέρνοντας τους σε βιωματική επαφή με την επίδραση της μεταβυζαντινής εποχής στην περιοχή μας. Ακόμη να γνωρίσουν τις ανθρώπινες δράσεις (αρχιτεκτονική, εικονογραφία, επαγγέλματα, συνήθειες και παραδόσεις, τρόπος ζωής) που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό μας εν γένει, αλλά και στην ενημέρωσή τους για τις προοπτικές που αυτά έχουν στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας.

Αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο αρχοντικό της Πούλκως. Ένα εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. (Το αγκωνάρι έγραφε 1754). Θαύμασαν καλλιτεχνικές δημιουργίες τοιχογραφίας, λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής και κατανόησαν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο χτίστηκε το συγκεκριμένο αρχοντικό. Πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τίτλο τα Χρώματα της Σιάτιστας, στον χώρο του αναπαλαιωμένου αρχοντικού της Πούλκως (Πουλκίδη). Εκεί, μετά την ενημέρωση για την ιστορία της πόλης και την ξενάγηση στο εσωτερικό του αρχοντικού και τη γύρω περιοχή, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν τα δικά τους χρώματα, εμπνεόμενοι από τον πολύχρωμο διάκοσμο των θερινών δωματίων του αρχοντικού, όπου έμπαινε άφθονο τοφως του ήλιου από τα πολλά παράθυρα και τους διακοσμημένους με βιτρώ φεγγίτες. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και Αγίας Αικατερίνης, ένα θησαυρό αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής καθώς και αξιόλογο μνημείο βυζαντινής τέχνης με τα πλούσια χρώματα και τον αγιογραφικό διάκοσμο του μεταβυζαντινού ναού. Τέλος επισκεφτήκαμε το εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας με τις σπάνιες αγιογραφημένες εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα.

Εργαστήριο δεξιοτήτων Α’ Τάξη – Βίντεο “Η χάρτα των δικαιωμάτων της τάξης μου”

Εργαστήριο Δεξιοτήτων στην Α΄ τάξη. Υπεύθυνος καθηγητής: Φαρμάκης Γιάννης

Σελίδα 1 από 3

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén