Την Παρασκευή 26Απριλίου 2024,οι μαθητές-τριες των τμημάτων της Β΄τάξης του 8ου Γυμνασίου, την 3η-4η διδακτική ώρα πήραν μέρος σε βιωματική δράση πρόληψης με τίτλο «Πίσω από τις μάσκες…ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ».

Η θεματική της παρέμβασης αφορούσε την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Η δράση είχε ως προσέγγιση την ενεργοποίηση των μαθητών σε βιωματικές δραστηριότητες, καθώς αξιοποιήθηκε η συνεργασία και η δυναμική που αναπτύχθηκε μέσα από τις υποομάδες.

Με αφορμή μια μάσκα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν και στη συνέχεια να διερευνήσουν την έννοια της μοναδικότητας τους, να κατανοήσουν ότι η θετική εικόνα του εαυτού συμβάλλει στη διαχείριση των διαπροσωπικών τους σχέσεων και στην σύναψη εποικοδομητικών σχέσεων με τους συνομήλικους τους.

Μέσα από στοχευμένες ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων διερεύνησαν περιπτώσεις με καταστάσεις σύγκρουσης και αποκλεισμού στην σχολική καθημερινότητα, εξέφρασαν συναισθήματα και συζήτησαν για τους αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του φαινομένου από μέρους των θυμάτων.

Με κεντρικό σύνθημα «Δύναμη είναι να μην κρύβομαι πίσω από τη μάσκα μου»  και ενεργοποιώντας τη δημιουργική σκέψη… μετασχημάτισανμε μοναδικό τρόπο την μάσκα και ανακάλυψαν ομαδικά πως οτιδήποτε που μας αφορά μπορεί να αλλάξει και να αποτελέσει πηγή δύναμης και έμπνευσης…ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ! 

Συντονίστρια της παρέμβασης: Καλώτα Ελευθερία, Κοινωνιολόγος/Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ)

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συλλογικού Προγραμματισμού, της Εσωτερικής Αξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας – Παιδαγωγική και Μαθησιακή Λειτουργία: (Άξονας 3: Σχέσεις Μαθητών/-τριών, Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού).