Κατηγορία: Φαρμάκης Γιάννης ΠΕ11 Σελίδα 1 από 2

Ενσωματώνοντας την Κοινωνική Ευθύνη στη Σχολική Εκπαίδευση

Β΄ γυμνασίου: Αφηγούμαι άρα υπάρχω.

Τμήματα: Β1 και Β2

Υπεύθυνος καθηγητής: Φαρμάκης Γιάννης


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλλιεργεί τις δεξιότητες ζωής, πρωτίστως δεξιότητες κοινωνικής ζωής, αλλά και δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στην προσωπική ενδυνάμωση μέσω της κατανόησης του ποιος είμαι και των στοιχείων που συγκροτούν την ταυτότητα. Αναμένουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο που εκπαιδευτικοί και μαθητές να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση, να φροντίζουν για τους άλλους ενεργά, να συμμετέχουν, να γίνονται ενεργοί πολίτες και να δημιουργούν στη σχολική κοινότητα. Να αναζητούν διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς, να επιλέγουν τρόπους επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, να ενεργούν με γνώμονα το κοινό καλό, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους στο παρόν και το εδώ σε συνάρτηση με το μέλλον και το αλλού.


Στο πλαίσιο αυτό και στη διάρκεια του 3ου εργαστηρίου, οι μαθητές βλέποντας μια φωτογραφία που απεικόνιζε οικογενειακές στιγμές, προσπάθησαν να αφηγηθούν την ιστορία της φωτογραφίας. Η τεχνική αυτή γνωστή κι ως “Artful Thinking” βοηθά τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν συχνά έργα τέχνης (κυρίως οπτικά) στις τάξεις τους με τρόπο τέτοιο ώστε να εξυπηρετούνται όχι μόνο οι μαθησιακοί στόχοι, αλλά και η στοχαστική διάθεση των μαθητών. Η φιλοσοφία των δραστηριοτήτων στηρίζεται στην επεξεργασία κατάλληλων ερωτημάτων, τα οποία δεν επιζητούν κάποια προφανή απάντηση, αλλά αντίθετα ενεργοποιούν τη σκέψη, εμβαθύνουν στην παρατήρηση , ερευνούν ποικίλες πτυχές ενός ζητήματος, επιχειρηματολογούν και ζητούν αξιόπιστες αποδείξεις, αμφισβητούν την πρόχειρη πληροφόρηση (Ritchhart, Palmer, Church, M. & Tishman, 2006). 


Οι δημιουργίες των μαθητών βρίσκονται στα παρακάτω δύο αρχεία.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της “Αξιολόγησης των Σχολικών Μονάδων”, Παιδαγωγική και Μαθησιακή λειτουργία, Άξονας 3: Σχέσεις μεταξύ μαθητών-μαθητριών, Δείκτες: Διαμόρφωση τρόπων διαχείρισης εντάσεων και συγκρούσεων. Πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Εργαστήρια-Δεξιοτήτων-Α

Εργαστήρια-Δεξιοτήτων-Β

Κάπνισμα – Οι Επιπτώσεις στην Υγεία μας

Μέσα από παιχνίδι ρόλων και δραστηριοτήτων προσπαθήσαμε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων να αποτραπεί ο εθισμός των μαθητών-τριων μας στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και να αντιληφθούν οι μαθητές-τριες τις βλάβες που προκαλούνται στον οργανισμό τους από το κάπνισμα. Παράλληλα, οι μαθητές ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητες, απέκτησαν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη χρήση του Η/Υ, εντάχθηκαν σε ομάδες και είχαμε συνεργατική εργασία και ομαδική επικοινωνία. Εξασκήθηκαν στην επιχειρηματικότητα και στην έρευνα, μέσα από τα ερωτηματολόγια, που οι ίδιοι συνέταξαν αλλά και αξιολόγησαν τις απαντήσεις των συμμαθητών τους και των άλλων τάξεων του σχολείου τους. Διευρύναν τους ορίζοντές τους και απέκτησαν κριτική άποψη. 

Συνοπτική περιγραφή περιεχομένου:                                                    

Η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν τα βασικά ανατρεπτικά στοιχεία ως προς τον εθισμό των μαθητών μας στις εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως το κάπνισμα.  Ο εκπαιδευτικός αποσκοπεί στην συνειδητοποίηση της αξίας της εμπεριστατωμένης ενημέρωσης,  της σοβαρότητας και των προβλημάτων που προκαλεί το κάπνισμα, στην υγεία των εφήβων, αποτρέποντας τη χρήση του τσιγάρου. Η προσέγγιση και η ενημέρωση επιβάλλεται να  γίνεται με ήπιο και παραδειγματικό τρόπο. Εάν η προσέγγιση της ενημέρωσης γίνεται με διαταγές, απαγορεύσεις και τιμωρίες προς τους μαθητές, τότε έχουμε αντίθετα αποτελέσματα, διότι οι έφηβοι έχουν την τάση, σε αυτή την ηλικία να αντιδρούν αρνητικά στις απαγορεύσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών τους. Οι μαθητές θα πρέπει να κατανοήσουν πόσο βλαβερό για την υγεία τους είναι το κάπνισμα και τι προκαλεί στον οργανισμό τους και άρα οι ίδιοι να επιλέξουν την αποφυγή του.

Αφηγούμαι …άρα υπάρχω

Ολοκληρώθηκε με τη Β Γυμνασίου το πρόγραμμα “Αφηγούμαι …άρα υπάρχω” στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Οι μαθητές-τριες μας βλέποντας φωτογραφίες που απεικόνιζαν οικογενειακές στιγμές έγραψαν την ιστορία της κάθε φωτογραφίας.

Το πρόγραμμα, ενταγμένο στον θεματικό άξονα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ & ΕΝΕΡΓΩ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ, καλλιεργεί τις δεξιότητες ζωής, πρωτίστως δεξιότητες κοινωνικής ζωής, αλλά και δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης. Πιο συγκριμένα, συμβάλλει στην προσωπική ενδυνάμωση μέσω της κατανόησης του ποιος είμαι και των στοιχείων που συγκροτούν την ταυτότητα. Αυτή η επίγνωση του εαυτού, των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του ενισχύει την πολιτειότητα (σεβασμός στη διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και υπευθυνότητα, κοινωνική δικαιοσύνη). Αξιοποιεί τις κάθε είδους διαφορές και τις αναδεικνύει σε παράγοντα πλούτο, διευκολύνοντας έτσι την ένταξη, την συμπερίληψη και εντέλει τη μάθηση. Ο περιορισμός της σχολικής αποτυχίας αποτελεί εξάλλου μακροπρόθεσμο στόχο του προγράμματος, μαζί με την ενίσχυση της ικανότητας για συνεργασία με ανθρώπους διαφορετικούς, σε πλαίσια όχι αποκλειστικά σχολικά αλλά και κοινωνικά, εργασιακά και λοιπά.

Τα χρώματα της Σιάτιστας

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης «Τα χρώματα της Σιάτιστας» – ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (https://empedu.gov.gr/) – οι μαθητές της Α τάξης επισκέφτηκαν την πόλη της Σιάτιστας, με στόχο να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων μας, φέρνοντας τους σε βιωματική επαφή με την επίδραση της μεταβυζαντινής εποχής στην περιοχή μας. Ακόμη να γνωρίσουν τις ανθρώπινες δράσεις (αρχιτεκτονική, εικονογραφία, επαγγέλματα, συνήθειες και παραδόσεις, τρόπος ζωής) που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό μας εν γένει, αλλά και στην ενημέρωσή τους για τις προοπτικές που αυτά έχουν στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας.

Αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο αρχοντικό της Πούλκως. Ένα εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. (Το αγκωνάρι έγραφε 1754). Θαύμασαν καλλιτεχνικές δημιουργίες τοιχογραφίας, λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής και κατανόησαν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο χτίστηκε το συγκεκριμένο αρχοντικό. Πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τίτλο τα Χρώματα της Σιάτιστας, στον χώρο του αναπαλαιωμένου αρχοντικού της Πούλκως (Πουλκίδη). Εκεί, μετά την ενημέρωση για την ιστορία της πόλης και την ξενάγηση στο εσωτερικό του αρχοντικού και τη γύρω περιοχή, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν τα δικά τους χρώματα, εμπνεόμενοι από τον πολύχρωμο διάκοσμο των θερινών δωματίων του αρχοντικού, όπου έμπαινε άφθονο τοφως του ήλιου από τα πολλά παράθυρα και τους διακοσμημένους με βιτρώ φεγγίτες. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και Αγίας Αικατερίνης, ένα θησαυρό αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής καθώς και αξιόλογο μνημείο βυζαντινής τέχνης με τα πλούσια χρώματα και τον αγιογραφικό διάκοσμο του μεταβυζαντινού ναού. Τέλος επισκεφτήκαμε το εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας με τις σπάνιες αγιογραφημένες εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα.

Σελίδα 1 από 2

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén